Ambitie.

De Lister Foundation gaat, samen met Grounded en de COmON Foundation, starten met de 'Simalaha Incubator Farm Company' (IFC)), die gaat investeren in de beste 5% van de boeren in Simalaha. De IFC is een grote, gedeelde, commerciële boerderij, met een volledig aanwezige infrastructuur. De IFC levert o.a. irrigatie, financiering, marketing & sales, bodem analyse en biologische bodemverbetering, zaden en dagelijkse, praktische management support & training.

Doelen

De IFC is tevens ontwikkeld om zelfstandig te kunnen concurreren op de wereldmarkt, met een focus op de regeneratieve productie van gewassen die een hoge waarde hebben en waar relatief kleine boeren (1 tot 10 hectare per familie) zeer competitief kunnen zijn. Het bedrijf zal zich enerzijds gaan richten op vers producten voor de lokale en regionale market en daarnaast op hoogwaardige specerijen voor de export. De IFC zal een commissie ontvangen over alle producten die verkocht worden in ruil voor de geleverde services / inputs.

De belangrijkste doelen zijn:

  1. Boeren zo opleiden dat zij met hun nieuwe bedrijf meer dan € 5.000,- per jaar aan inkomen verkrijgen en zich zo opwerken tot ‘middle income families’. Daarvoor wordt door IFC €15.000 – €25.000 per deelnemer geïnvesteerd.
  2. De gehele IFC moet een winstgevend bedrijf worden en tevens jaarlijks meer dan €1m per jaar gaan bijdragen aan de lokale economie vanaf 2030. Deze is nu vooral afhankelijk is van informele handel in low-value agri-commodities zoals niet door huishoudens geconsumeerde granen, mais en vlees, toerisme en NGO projecten.
  3. Door bovenstaande doelen te realiseren kan de IFC een bijdrage leveren aan het grote landschapsplan zoals ontwikkeld en uitgevoerd door de Peace Parks Foundation.

Huidige status;
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het formele proces om een goede locatie te vinden waar mogelijkheden tot uitbreiding zijn (150 hectare). Tevens zullen komende weken op een proeflocatie de eerste gewassen geplant worden als test. Zodra de juiste locatie bevestigd is, worden de boeren geselecteerd, wordt er de infrastructuur aangelegd en een regeneratief productie systeem ontwikkeld specifiek voor de locatie.

In Q1 2021 verwacht IFC volledig in productie te zijn.